Ga naar de inhoud

De huismus. Een gewone vogel die beschermd moet worden.

De huismus. Zo gewoon en toch zeldzaam.

De gewoonste vogel van Nederland zou je zeggen. De mus. Toch staat deze op de rode lijst. En dit al sinds 2004. 

Vroeger zag ik ze regelmatig in de tuin. We hadden een rijtjes woning met een toch wel grote tuin met een vijver. En aan beide kanten van de buren was een lange liguster haag. En daar waren altijd heel veel mussen te vinden.


Wat is er veranderd waardoor de huismus dreigt te verdwijnen?

Honderden jaren leven mussen ook daar waar de mens is. Door de jaren heen leven we schoner. Huizen worden anders gebouwd waardoor er geen broedplaatsen meer zijn onder de pannen of in nissen. Ook moet je denken aan de tijd waarin we leven.
Woningen worden geïsoleerd en oude woning worden gerenoveerd. Door deze werkzaamheden aan de huizen is er geen broedplaats te vinden voor de mus.

Daarnaast willen we ook geen tuin meer. Dus is er in de tuinen meer steen en beton. Dat is allemaal makkelijk schoon te maken. Dus er is geen kruimeltje meer te vinden. En niet onbelangrijk is het aantal katten. Zelfs in de grote steden is het aantal huismussen flink gedaald. 


Kennis document huismus.

De huismuis moet beschermd worden. Zodat hun aantal weer kan toenemen. Maar hoe doe je dit. Om ervoor te zorgen dat er meer ruimte voor de huismus komt, is er een soort van handleiding gemaakt genaamd
‘Kennisdocument Huismus’.

Deze is gemaakt door BIJ12. BIJ12 ondersteund provincies. Deze hebben de taak om zorg te dragen voor onze natuur. Zo zorgt BIJ12 er onder ander voor dat de provincies de nodige kennis krijgen over de uitvoering van de wettelijke taken.

Nieuwsgierig geworden over de werkzaamheden van BIJ12. Ga dan naar de website van BIJ12.


Vogelbescherming.

Iedereen kan iets doen om de huismus te beschermen. Op de site van vogelbescherming Nederland vind je makkelijke tips die iedereen kan toepassen om de huismus een handje te helpen.

Wil je de huismus helpen? Lees dan deze handige tips


Steun Go4animals

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.

Bedrag

TERUG NAAR DE ONDERWERPEN OVER DIEREN

Gepubliceerd inDIEREN

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *