Ga naar de inhoud

De kruidentuin is voor Robert van Tilborgh zijn hobby en leven.

Het begin van de kruidentuin.

Het jaar 2010 is een jaar dat Robert nooit zal vergeten. Dat was het jaar dat hij de bekende ziekte kreeg. Gelukkig werd hij weer genezen nadat er begonnen is met een chemokuur en andere behandelingen.

Na deze periode doorstaan te hebben werd het wel tijd om iets te gaan doen. Stil zitten is immers niks voor Robert. Zo is in 2014 de interesse ontstaan om een kruidentuin te beginnen.


Op deze foto zie je Robert van Tilborgh zittend aan een tafel in zijn kruidentuin in Steyl.

fotobeschrijving.

Op de foto zie je Robert van Tilborgh. De kruidentuin in Steyl is helemaal zijn ding. Hij kan er echt van genieten.


Groene vingers.

Groene vingers heb je nodig voor een kruidentuin. En die heeft Robert wel. Zo heeft hij de Biologische School in Horst en daarna de Middelbare Tuinbouwschool in Venlo gehad.

Tijdens de stage periode heeft hij gewerkt bij Kasteel de Holtmühle in Tegelen. De beheerder van de kruidentuin Stef Valentijn heeft Robert de kneepjes van het vak geleerd.


Zelf een kruidentuin beheren.

Die kans kreeg, Robert en dat nog wel nog wel op de locatie waar hij jaren geleden stage heeft gelopen, namelijk bij Kasteel de Holtmühle, nu eigendom van Bilderberg Hotels.

De tuin werd door het hotel niet gebruikt. Dat was voor Robert de gelegenheid om te kijken wat je ermee kan doen. Dus contact opgenomen met de gemeente. En snel lag de toestemming in de brievenbus om er weer een kruidentuin van te maken.


De belevenis van het werken met kruiden.

Werken met kruiden is nu de grote liefde van Robert.”Ik vind het altijd leuk om met smaken te werken. Elk kruid heeft een smaak en een geur. Daarom zeg ik ook altijd, mijn kruidentuin is een smaak en een geur belevenis. De mensen kennen kruiden alleen maar uit een potje, en niet uit de natuur”.

Om maar eens een voorbeeld te noemen. De meeste mensen weten wel wat Salie is. En als je het vraagt, dan kennen ze alleen maar de witte salie. Echter, in de kruidentuin staan er vijf. En daar kijken veel mensen van op. Ze weten niet dat er meerdere soorten zijn.

Ook heel bekend bij de meeste mensen is tijm. De verschillende soorten hiervan hebben allemaal verschillende geuren.”Geuren moet je ervaren. En dat is juist het leuke in deze kruidentuin”, volgens Robert.


En nu naar de kruidentuin.

De kloostertuinen van Steyl werden vroeger altijd onderhouden door de paters van het Missiehuis Sint Michaël. Het klooster werd in 1875 gesticht door de uit het Duitse Goch afkomstige priester Arnold Janssen. En het was het moederhuis van de missiecongregatie ‘Societas Verbi Divini’. Oftewel de missionarissen van Steyl. 

Nu ga ik hier niet de hele geschiedenis van het klooster naar voren halen. Dat kun je allemaal lezen op de site van kloosterdorp Steyl. Dus snel naar het heden en vandaag. Het missiehuis en de tuinen zijn jaren geleden overgenomen door Stichting Kloosterdorp Steyl. Ze beheren de gebouwen en tuinen van het missiehuis.

Het is nu aan Robert en de vrijwilligers om van de kruidentuin iets moois te maken. Eerder werkte hij nog op een andere locatie. 

Dit was op het terrein van Emmaus Feniks in Tegelen. Daar kreeg de locatie van de kruidentuin na drie jaar een andere bestemming, namelijk een parkeerplaats. Zodoende is het de kloostertuin geworden.

Namens Stichting Groen Licht is Robert coördinator van de vrijwilligers die in de tuin werkzaam zijn.

Stichting Groen Licht is een non profit organisatie de mensen helpt beter mee te doen in de maatschappij.
In 2020 is Stichting Groen Licht ook gestart met MBO beroepsopleidingen. Ook hierbij is Robert betrokken.

Naast de vrijwilligers van Stichting Groen Licht zijn er ook stagiaires van de Wijnbergschool. Behalve de stagiaires zijn er ook mensen van het UWV en Incluzio werken in de kruidentuin.

Wat is Inclusio?
Incluzio helpt mensen die ondersteuning kunnen gebruiken. Ze zijn actief in de zorg en in het sociaal domein. Dit gebeurt onder andere via wijkteams, thuishulp en zorgcentrales.


De activiteiten in de kruidentuin.

Allereerst is het natuurlijk het werk in de tuin zelf. Het vergt de nodige onderhoud. Maar daar krijg je ook wat voor terug. Lokale restaurants profiteren ervan. Met de verkoop van de kruiden en de thee word de kruidentuin ook onderhouden. En daar blijft het niet bij. Het hele jaar door zijn er ook diverse workshops. Genoeg te beleven dus. 

Behalve stagiaires en vrijwilligers komen er ook veel bezoekers naar de kruidentuin. Niet alleen de tuin maar ook de naaste omgeving ervan verdient de nodige aandacht. Dat zorgt ervoor dat er veel te doen is. Maar liefst zes dagen in de week is Robert aanwezig om alles in goede banen te leiden.


Eigen ideeën.

Ook al is de kruidentuin onderdeel van de kloostertuinen. Eigen ideeën en plannen mogen uitgevoerd worden.
Robert wil ook echt geen ‘baasje’ spelen. Iedereen kan meebepalen. “We doen het met z’n allen, en niet alleen ik. Ik vind het belangrijk dat de vrijwilligers allemaal inspraak hebben over ideeën”. 


Thee in de tuin

“Mensen vinden natuurlijke thee lekker”. Dit is wat Robert vaak hoort. In veel restaurants komen ze met munt thee en dat kennen we allemaal. Wat Robert nu bereikt is er voor zorgen dat er een breder assortiment aan thee is.

Van de earl grey tot de Sint Jans Thee. De vele variaties hebben een goede afzet in de lokale restaurants. Begonnen is het allemaal bij het restaurant van hotel de Holtmühle in Tegelen. Daar is een groot interesse in de thee van de kruidentuin.

De kennis over de kruiden en de thee heeft Robert zich zelf aangeleerd. Dit via boeken, internet en noem maar op, en zoals hij het zelf zegt. “Er zijn altijd mensen die net iets slimmer zijn dan ik”.


"Op de foto is een bloemenbed te zien van eetbare bloemen. Bij elke soort staan er naambordjes." class="uag-image-10701" width="" height="" title=""

Beschrijving foto:

Op de foto zie je een klein gedeelte van de kruidentuin. Bij elke soort kun je zien wat het is en wat je ermee kan doen.


Het begin is gemaakt

Zoals je het kunt lezen in het blogartikel van Robert ga ik een documentaire reeks maken met hem. Een jaar lang laat ik verschillende aspecten zien van de kruidentuin in Steyl. Wie weet wat we allemaal tegenkomen.


Hier de gebruikte links van dit artikel op een rijtje.

Arnold Janssen.
Stichting Kloosterdorp Steyl.
Emmaus Feniks.
Stichting Groen Licht.
Wijnbergschool.
UWV.
Incluzio.
hotel de Holtmühle.


Steun Go4animals

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.

Bedrag






Als je dit bericht de moeite waard vind om te delen dan kan het dit met de onderstaande links.

Facebook

Twitter

Linkedin


TERUG NAAR DE ONDERWERPEN IN DUURZAAM VOEDSEL

Gepubliceerd inDUURZAAM VOEDSELRobert's kruidentuin

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *