Inhoudsopgave
- 1 Wat is een kweekburger?
- 2 De voordelen van kweekvlees.
- 3 Video over Mosa Meat
- 4 Hieronder de uitgeschreven tekst van de video.
- 5 Voice over.
- 6 In beeld Peter Verstrate. Vleesexpert en CEO MosaMeat.
- 7 Nu stelt Mark Post zich voor.
- 8 Peter Verstrate.
- 9 Mark Post.
- 10 Peter Verstrate.
- 11 Steun Go4animals
- 12 TERUG NAAR DE ONDERWERPEN IN DUURZAAM VOEDSEL
Wat is een kweekburger?
We eten met z’n allen vlees. Bij Mosa Meat een spin-off van de Universiteit Maastricht wordt door zo’n 50 wetenschappers en ingenieurs gewerkt aan de ontwikkeling van kweekvlees.
Dit vlees wordt gemaakt van koeiencellen. En voor de kweek van dit vlees hoef je geen koe te slachten.
De voordelen van kweekvlees.
Kweekvlees kan helpen de komende voedselcrisis op te lossen en klimaatverandering tegen te gaan. De commerciële productie van kweekrundvlees zou binnen tien tot twintig jaar van start kunnen gaan.
fotobeschrijving.
Op de foto is professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht te zien met de eerste hamburger gemaakt van gecultiveerd rundvlees. Deze is in 2013 gepresenteerd.
De foto is van David Parry P. A.
Video over Mosa Meat
Hieronder de uitgeschreven tekst van de video.
Het begint met de leader van Brichtlands Maastricht Health Campus.
De video begint met intro beelden van professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht en CEO MosaMeat.
Voice over.
Wij zijn primair geïnteresseerd van voedselzekerheid problemen en het milieu effect van veeteelt. Andere mensen zijn wat meer geïnteresseerd in het dierenwelzijn. Al die dingen zijn belangrijk, maar wat we allemaal gemeenschappelijk hebben is nu nog steeds een enorm idealistische drive.
Het is een unieke combinatie van een potentiële oplossing voor een groot probleem. Namelijk de uit de hand gelopen vleesconsumptie in de wereld. Dit heeft voor ons een enorm business model.
In beeld Peter Verstrate. Vleesexpert en CEO MosaMeat.
Ik heb een achtergrond in de vleesverwerkende industrie. Sinds een jaar of tien ben ik zelfstandig als consultant en sinds 2003 is hij bezig met Kweekvlees.
Nu stelt Mark Post zich voor.
Ik ben Mark Post en ben hoogleraar fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Van huis uit ben ik medicus.
En sinds kort bezig met het kweken van hamburgers uit kweekcellen.
Er zijn nu beelden te zien van het laboratorium waar ze het onderzoek doen naar het kweken van de stamcellen.
Peter Verstrate.
Waar we nu staan is dat we in staat zijn is dat deze technologie die we gebruiken dit moet kunnen. We moeten niet alleen bewijzen dat we van stamcellen een hamburger kunnen maken, maar ook dat het een massaproductie kan worden. En verder moet het ook competitief zijn quo prijsvorming.
Wat goed is denk ik in ons geval is dat zowel Mark als ik maar door een ding gedreven worden. Dat is het succes maken van deze technologie.
Mark Post.
Voor deze specifieke technologie is het voor ons het belangrijkste dat het een oplossing is voor een paar grote maatschappelijke problemen die we tegenmoet gaan. Namelijk de gevolgen van de vleesproductie voor dier en milieu.
Als je deze problemen wilt oplossen dan zal de technologie tot een product moeten leiden wat ook daadwerkelijk dat probleem oplost.
Peter Verstrate.
Ik zie kweekvlees zich ontwikkelen tot een technologie die in eerste instantie tot ‘premium’ introducties gaat leiden. Dus wat duurdere producten die op kleine schaal geïntroduceerd worden.
En als kweekvlees dus eenmaal een community is geworden. Dit betekend dat als een bepaalde gemeenschap dit kweekvlees gaat gebruiken. Dan kan het ook op ten duur goedkoper worden als het grootschaliger wordt geproduceerd. Als het zover is dan ben ik overtuigd dat het grootste deel van wat nu traditioneel vlees is, niet meer uit dieren word gewonnen maar uit deze technologie komt.
Einde video
Beide heren lopen over het Brightland Campus. Daarna Leader Brightlands met sfeermuziek.
Bron: Mosa Meat
Steun Go4animals
Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.
Als je dit bericht de moeite waard vind om te delen dan kan het dit met de onderstaande links.
Wees de eerste om te reageren