Ga naar de inhoud

Het geheim van de Warme Golfstroom

Wat heeft ons klimaat te maken met de warme golfstroom?

Je hoort het wel eens vaker bij de weerberichten. De warme golfstroom. In elke oceaan loopt de warme golfstroom. Het is een soort van lopende band van warmte die door de oceanen loopt.

En hoe werkt dit precies? Even een voorbeeld.

Langs West-Europa ligt de Atlantische Oceaan. Deze is heel groot en loopt van de rand vanaf de Noordpool tot onder aan de Zuidpool. In het noorden word het de Noord Atlantische oceaan genoemd. In het zuiden de Zuid Atlantische Oceaan.

De temperatuur van het zeewater bepaald het weer en dus ook de temperatuur. In West Europa word het weer bepaald door de temperatuur van de Noord Atlantische Oceaan.


De centrale verwarming van de aarde.

De warme golfstroom is een transportband van warmte. Je kunt het vergelijken met de verwarming in een huis. Door elke ruimte loopt de leiding met het warme water.

De stroming van de Warme Golfstroom gedraagt zich net als een slingerende rivier. Zo zijn er draaikolken, opgaande en zinkende bellen van koud en warm water.

Foto van de aarde. Je ziet boven de Noord Atlantische Oceaan. Beneden de Zuid Atlantische Oceaan.

Beschrijving foto:
Op de foto zie je de aarde. Aangegeven staan de Noord Atlantische Oceaan. En de Zuid Atlantische Oceaan.


Waar begint de Warme Golfstroom?

De Golfstroom begint in de Golf van Mexico. Vandaar ook de naam Warme Golfstroom. Vanuit
deze plek brengt de Golfstroom warm water naar het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Daar is het zoutgehalte hoog. Er zijn plekken waar het zoutgehalte veel hoger is. Denk maar eens aan de Dode Zee. Daar is het zoutgehalte zo hoog dat je op het water blijft drijven.

Het water in de Noord Atlantische Oceaan heeft een zoutgehalte van 34.8 gram per liter. Dit zoutgehalte bepaald ook de stroming van het water.

Als zoutwater afkoelt kan het naar beneden zinken. Zo stroomt het water van het noorden naar het zuiden. En het water is dan in de Zuid Atlantische Oceaan.

Daar stroom het in zuidelijke richting weer terug. Je kunt ook zeggen dan de Warme Golfstroom rondjes draait. 

Nu kun je de vraag stellen. Hoe werkt de Warme Golfstroom. En hoe komt het dat deze blijft bestaan.
Voor de wetenschappers is dit nog de grote vraag. 

Hoe dit allemaal precies werkt, is nog onduidelijk. Volgens de wetenschap word de Warme Golfstroom aangestuurd door enorme stromingen. Deze stromingen worden ook wervels genoemd. En door deze wervels lekt er warm water uit de Indische Oceaan naar de Zuid Atlantische Oceaan.


Onderzoek naar zeestromingen.

Voor de wetenschap is het belangrijk de zeestromingen in kaart te brengen. Het Nederlands onderzoekschip de Pelagia heeft dit gedaan rond Afrika. De onderzoekers aan boord waren van het Nederlands Instituut voor Onderzoek de Zee.

Wil je hier meer over lezen. Kijk dan naar de pagina van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut over de resultaten van het onderzoekschip Pelagia.

Kaart met overzicht de loop van de Warme Golfstroom.

Beschrijving foto:
Op de foto zie je de wereldwijde transportband van oceaanwater waarvan de warme Golfstroom deel van uitmaakt. Rood is de stroming aan of nabij het zeeoppervlak, blauw is de stroming in de diepzee.


De Warme Golfstroming en de opwarming van het klimaat.

De temperatuur van het zeewater wisselt. Dit is bekend door diep in een ijskap te boren. Wetenschappers hebben dit gedaan in Groenland. Hoe dieper je in het ijs boort. Hoe verder je terug gaat in de tijd. Op deze manier kon je wel honderduizenden jaren terug kijken.

Hoe het kan dat het zeewater wisselt van temperatuur is niet bekend. 

De Warme Golfstroom heeft een bepaald tempo van stromen. Als het stil staat dan kan het ijs op de Atlantische Oceaan zich uitbreiden. 


Wat als de warme golfstroom afremt?

Met deze vraag zijn klimaatonderzoekers bezig. Ze voorspellen dat de Golfstroom in een warmer klimaat kan afremmen. Het ijs in de poolgebieden wat smelt levert veel zoet water op. En ook de neerslag levert zoet water op. Het zoet water zal na afkoeling minder zinken dan zout water. 

De Warme Golfstroom zou dan niet meer zo ver doorstromen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Dit zou dan vervolgens gevolgen hebben voor West-Europa. De opwarming zou hier dan minder groot zijn dan bij andere werelddelen. Laten we ons niet bang maken. Dit is een voorspelling. De wetenschap heeft nog geen bewijzen. 

Met de onderzoekgegevens kun je verschillende voorspellingen maken. 

Zo hebben onderzoekers ook bedacht dat luchtstromingen kunnen veranderen. Zo kan de warmte uit een heel andere hoek komen. 

Bronvermeldingen van dit artikel.

KNMI warme golfstroom
KNMI onderzoekschip Pelagia
Zoutgehalte Atlantische Oceaan


Steun Go4animals

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.

Bedrag





Gepubliceerd inNATUUR EN WETENSCHAP

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *