Inhoudsopgave
Wat is PFAS?
PFAS is een afkorting van poly en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die gebruikt worden om producten waterafstotend te maken. Denk aan een regenjas. Behalve water kun je ook producten vuil, stof en vetafstotend maken. Zoals een pan met een anti aanbaklaag.
Het zijn dus chemische stoffen die in veel producten gebruikt worden.
Sommige stoffen die worden gebruikt zijn een gevaar voor de gezondheid en het milieu. Nu zeg ik hier sommige stoffen. In totaal bestaan er zo’n 6000 verschillende Pfas stoffen. Deze hebben allemaal hun eigen naam.
En van enkele stoffen heb je wel eens de naam gehoord. Teflon is de meest bekende. En wat dacht je van GenX. Andere stoffen hebben de naam PFOA of PFOS enzovoort.
Het zijn allemaal stoffen die door mensen gemaakt worden. Ze komen dus niet in de natuur voor. En omdat er gevaarlijke stoffen tussen zitten zijn er strenge regels. Zo is er een Europees verbod op pannen met PFOA. En in 2019 heeft Nederland maatregelen genomen om PFAS stoffen tegen te houden zodat ze niet in landbouwgrond en natuur terecht komen. Maar ook wij als gebruiker kunnen ervoor zorgen dat we niet de verkeerde producten kopen.
Tips voor producten met PFAS
1 Informeer je bij het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
2 Kijk op de website waarzitwanin.nl
Hier vind je belangrijke informatie of PFAS houdende producten.
3 Gebruik producten met PFAS zoals voorgeschreven staat. En kies de juiste afvalbak.
4 Je kunt ook bij de fabrikant navragen of er PFAS in je gekochte product zit. Volgens de wet moet je binnen 45 dagen een antwoord krijgen op je vraag.
5 Als je een brandblusser nodig hebt. Dan moet deze een Milieu keurmerk hebben. Dan bevat de brandblusser geen PFOS en PFOA stoffen. Lees hier meer over het Milieu keurmerk.
Wat zijn de gevaren van PFAS?
Als je producten normaal gebruikt zijn er geen gevaren. Alleen als je in aanraking komt met grote hoeveelheden kan het gevaarlijk zijn. Maar dit zal in normale gevallen nooit gebeuren. De PFAS stoffen zijn gevaarlijk voor de natuur. En niet alle gevolgen zijn bekend bij de wetenschap.
Kijk naar andere producten
Het is beter om producten te kopen waar deze chemische stoffen niet in zitten. Je moet je echt afvragen heb je wel een pan nodig met een anti aanbaklaag. Dit hoeft niet. Het is gewoon een luxe. Wat je anders kun doen met bijvoorbeeld een bakpan dat zie je op de website van Cookinglife.
Beschrijving foto.
Een beetje humor kan geen kwaad. Ik kijk diep in een pan met een anti aanbaklaag. En maar nadenken of er geen andere pannen zijn die geen teflon hebben. En die zijn er. Ook ik heb een pan gekocht met een anti aanbaklaag. Niet goed nagedacht dus.
Bron van dit artikel:
milieucentraal
RIVM
Waarzitwatin
milieukeur
cookinglife
Steun Go4animals
Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.
Wees de eerste om te reageren