Ga naar de inhoud

Licht in het donker

Breng licht in de duisternis.

Mijn huis ligt op de rand van natuurgebied de Steilrand in Tegelen. Het bos is onze achtertuin.
En in de tuin hebben we een veranda met leuke lantaarntjes. Deze worden door middel van zonne-energie opgeladen. En als het donker is gaan ze branden. En dat is uiteraard gezellig.

Een foto van de lantaarntjes. Als er overdag veel licht is geweest branden ze feller.

Beschrijving foto:
Een foto van de lantaarntjes. Hier branden ze niet zo fel. Er is veel bewolking geweest. Als er overdag veel licht is geweest branden ze feller.


Donker is donker en moet donker blijven.

De natuur heeft geen licht nodig voor de gezelligheid. In de natuur heb je ook dieren die in de nacht leven. Kunstlicht in de nacht is slecht voor de natuur. Lange tijd was het niet duidelijk hoe slecht dit is.


Het bewijs is gevonden.

Voor het eerst is er bewijs hoe groot het effect is van licht in het donker. Met name licht in bosranden. Er komen minder nachtvlinders in gebieden waar veel licht is. En ook de voortplanting van nachtvlinders raakt verstoord.
En het gedrag van grotere dag en nachtdieren verandert. En dit allemaal door lampen die naast de bosrand staan.


De regels van de natuur veranderen niet

De natuur kent een heel simpele regel. Overdag is het licht en in de nacht is het donker. Maar waar is het nu nog echt donker? In Nederland en ook veel andere landen is het nergens echt donker.
Verlichting is er overal. In steden, dorpen en industrieterreinen. Voor dieren die in de nacht leven wordt het niet meer echt donker.


Ook de mens heeft er last van.

Ja, zelfs ik heb er last van. Als ik wil slapen dan moet mijn slaapkamer echt donker zijn. Elk kiertje waar licht door komt is voor mij al storend. Dit heb ik al van kinds af aan. Zo ben ik een keer op vakantie geweest naar IJsland. Prachtig land om eens naar toe te gaan. Ik deed daar rondreis door bijna het hele land.

Als je daar op vakantie bent in de zomer dan blijft het de hele nacht helder. Het word niet echt donker. Ik vond het echt verschrikkelijk om de hotels te slapen. Zelfs met de gordijnen dicht was het maar niet donker in de kamer. Al die tijd toch niet zo goed geslapen.


En nu even thuis.

Ik als natuurliefhebber heb besloten dat de lantaarntjes in onze veranda uit zijn. Ze branden niet meer de hele nacht door. Als we naar bed gaan zijn ze uit. Zelf kan ik niet nagaan of dit effect heeft in mijn tuin of beter gezegd het bos. Want onze tuin ligt zoals ik net al zei in een natuurgebied.


Vaak zijn het kleine aandachtspunten waar je op moet letten om de natuur een handje te helpen.


Steun Go4animals

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.

Bedrag

Gepubliceerd inUncategorized

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *