Ga naar de inhoud

Samenwerking Mosa Meat en Nutreco

Mosa Meat ondertekent een Intentie overeenkomst met Nutreco om de kosten te verlagen van celvoer en opschaling van de productie.

Mosa Meat, een leider op het gebied van kweekvlees heeft een intentie overeenkomst getekend met Nutreco. Beide gaan samen werken aan het creëren van een celvoer toeleveringsketen. En Nutreco, waarschijnlijk heb je die naam wel eens gehoord is een wereldleider in diervoeding.

Wat is een intentie overeenkomst?

Een intentieovereenkomst is een overeenkomst waarin twee of meer partijen gaan samenwerken om een bepaald doel te bereiken. Dit doel is in veel gevallen een definitieve overeenkomst, maar kan ook een minder tastbaar doel zijn. 


Wat is het voordeel van deze samenwerkingsovereenkomst?

Deze aankondiging is een nieuwe mijlpaal in de langdurige samenwerking tussen Mosa Meat en Nutreco. Zo gaat Nutreco ook mee investeren.
Gezamenlijk hebben beide partijen een zogenaamd
REACT EU subsidie gekregen voor hun ‘Feed for Meat’ project in oktober 2021. Onderaan dit artikel de uitleg van het REACT EU.
Het doel van dit project is de kosten van geteeld rundvlees te verlagen. Dit gaat ook voordelen opleveren voor de productie. Deze kan dan opgeschaald en verhoogd worden.


Wat is het doel van het optimaliseren van celvoeding?

Het optimaliseren van celvoer wordt algemeen beschouwd als een belangrijke uitdaging die moet worden overwonnen.

Dit is nodig voor de opkomende kweekvlees industrie om het commerciële stadium te bereiken. En  moet je ook spreken over de kwaliteit. En hierbij heb je voornamelijk twee normen. De een is levensmiddelen kwaliteit en de ander is farmaceutische kwaliteit. 

Wat is celvoer?

Kweekvlees bestaat in het beginsel uit enkele dierlijke cellen. Deze cellen moeten zich delen om zo meerdere cellen te krijgen. Dit noemen we kweken. De cellen hebben voeding nodig om te vermeerderen en te groeien. Dit doen ze op een substraat. En dit substraat is dus als het ware de voedingsbodem waar de cellen op groeien. En dit substraat word dus celvoer genoemd.


Levensmiddelen kwaliteit in plaats van farmaceutische kwaliteit.

Wetenschappers van zowel Mosa Meat als Nutreco hebben bevestigd dat celvoer met ingrediënten van levensmiddelen kwaliteit even goed presteert als ingrediënten van farmaceutische kwaliteit.

Wat is verschil tussen levensmiddel farmaceutisch kwaliteit?

Kort samengevat kun je praten over levensmiddelen kwaliteit als een ingrediënt veilig is voor menselijke consumptie. Of dat het veilig in contact kan komen met voedingsmiddelen.

Bij farmaceutische kwaliteit moet het zuiver zijn en het moet aan bepaalde normen voldoen. Een product van farmaceutische kwaliteit is veel hoger dan die van levensmiddelen kwaliteit. Dit kan een effect hebben op een product.

Zoals je het in de uitleg kunt lezen moet farmaceutische kwaliteit aan heel veel normen voldoen. Dit maakt het ook duurder om deze ingrediënten te gebruiken. Dus als celvoer van levensmiddelen kwaliteit net zo goed is dan levert dit alleen maar veel voordelen op. 
Denk aan kosten en aan de verdere ontwikkeling voor de toeleveringsketen voor cellulaire landbouw.

Wat is cellulaire landbouw?

Bij cellulaire landbouw worden alle producten gekweekt, of beter gezegd, nagemaakt door het kweken van cellen. Het kweekvlees van Mosa Meat is hier een voorbeeld van.

Een groot voordeel hiervan is dat cellen niet blootgesteld worden aan bijvoorbeeld ziektekiemen. Daarom is bijvoorbeeld antibiotica ook niet nodig. 


Verbeterd productieproces.

Normaal gesproken worden cellen in leven gehouden met foetaal runderserum. Dit is bloed wat uit kalveren word gepompt. Dit serum wordt wereldwijd door verschillende laboratoriums gebruikt. Mosa Meat wilde hier vanaf. Nu gebruikt Mosa Meat het runderserum niet meer. Nu is het zo dat is  99,2% van het gewicht van de basismedia met succes is vervangen door voedingsbestanddelen die dus serumvrij zijn. Dus zonder ziektekiemen.


Dit zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat over de samenwerking met Nutreco.

“Ons partnerschap met Nutreco staat voor onze inzet om de toeleveringsketen voor cellulaire landbouwketen verder te ontwikkelen en de kosten te verlagen. Onze wetenschappelijke resultaten zijn een primeur in de sector en bewijzen dat ingrediënten van voedselkwaliteit gelijkwaardig zijn aan farmaceutische ingrediënten in celvoer.
Dit betekent een aanzienlijke kostenbesparing als we de productie opschalen.”

De belangrijkste componenten van celvoer zijn aminozuren, mineralen, vitaminen en glucose. In recente experimenten toonden volgroeide rundercellen gevoed met deze voedingssubstituten een vergelijkbare celdichtheid als cellen gevoed met farmaceutisch materiaal.

Susann Wiegel, hoofd van het Alternatieve Protein Programme bij Nutreco.

“Bij Nutreco innoveren we om voederingrediënten duurzamer te produceren en creëren we formuleringen die geoptimaliseerd zijn om eiwitproducenten de hoogste opbrengsten te bieden.
Door onze samenwerking met Mosa Meat hebben we een cruciale stap gezet in het creëren van betaalbare, voedselveilige en schaalbare voedingsoplossingen voor de kweekvleesindustrie”.


In dit schema zie je de kwaliteit van levensmiddel en farmaceutisch kwaliteit.

In het schema zien we dat het aantal spiercellen van farmaceutische kwaliteit en levensmiddelen kwaliteit medium na proliferatie gelijkwaardige prestaties tonen.

Wat is proliferatie?

Dit is een proces waarbij een cel groeit en zich deelt om twee dochtercellen te produceren. Dit leidt tot een snelle toename van het aantal cellen en is daarom een snelle methode, of mechanisme, voor weefselgroei.


Wat is REACT EU?

Dit project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van het React-EU programma. Het project heet “Feed for Meat” met projectpartners Mosa Meat en Nutreco.

Het doel van het project is de ontwikkeling van duurzaam en kostenefficiënt voer voor de productie van kweekvlees.

REACT-EU staat voor “REcovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe”. Het

REACT-EU-programma ondersteunt investeringsprojecten die de crisisherstelcapaciteit bevorderen en bijdragen tot een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de economie.

Meer informatie over het project “Feed for Meat” is te vinden op de website van Mosa Meat.

Wil je meer lezen over Nutreco en wat ze doen? Ga dan naar de website van Nutreco.

Meer informatie over REACT-EU.
Ga naar de website over REACT-EU.


Bron: Mosa Meat


Dit artikel is op 2 maart 2023 gepubliceerd door Mosa Meat.


Steun Go4animals

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.

Bedrag

Gepubliceerd inDUURZAAM VOEDSELMOSA MEAT

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *