Inhoudsopgave
- 1 ‘Er was eens een wolf’. De Wolf in een Sprookje
- 2 De wolf in het nieuws.
- 3 Een wolf moet ook eten.
- 4 Houd de wolf op afstand
- 5 Onze wetten en de bescherming voor de wolf.
- 6 Leren van anderen.
- 7 De wolf voeren.
- 8 We moeten van de wolf leren.
- 9 De volgende generatie.
- 10 ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’
- 11 Steun Go4animals
- 12 TERUG NAAR DE ONDERWERPEN OVER DIEREN
‘Er was eens een wolf’. De Wolf in een Sprookje
‘Er was eens’. Zo begint altijd een sprookje. En als er een wolf in voorkomt, dan is het altijd een boze
wolf. Op de een of andere manier worden wolven geassocieerd met boosheid, wreedheid en angst.
Waarom dat zo is, zou ik wel eens willen weten? De gebroeders Grimm, die veel sprookjes hebben geschreven kan ik niet meer vragen. Ze schreven sprookjes zoals, de wolf en de zeven geiten, en roodkapje. Verhalen waarin de wolf per definitie als boos bestempeld word.
De wolf in het nieuws.
Als een wolf wordt gezien dan is het meteen nieuws. En vaak in negatieve zin. Mensen zijn bang voor wolven. En met name omdat ze dieren zoals koeien, moeflons, schapen, alpaca’s en zelf pony’s dood maken. Vroeger toen de wolf ook in Nederland was werden er ook mensen aangevallen. In het gevolg daarvan werd er op wolven gejaagd. Veel mensen denken dat in theorie een mens ook aangevallen worden door wolven.
Dit is niet onmogelijk. Maar inmiddels is de leefomgeving toch wel sterk veranderd. En wolven mijden mensen. Het zal een zeldzaamheid zijn als dit nog zal gebeuren in deze tijd. Wat vaker is gebeurt dat wilde zwijnen mensen hebben aangevallen.
Een wolf moet ook eten.
Het is natuurlijk begrijpelijk dat onder andere schapenhouders de wolf liever niet zien. De wolf is een slim roofdier. Zijn prooi bestaat uit dieren zoals reeën, knaagdieren en zelfs wilde zwijnen. Dus schapen koeien en vele andere dieren die we als mensen op weilanden houden behoren tot zijn prooidieren.
En de wolf zelf heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden. De meeste natuurlijke vijanden zoals coyote en tijgers komen hier gewoon niet voor. Dus moet de mens zelf ervoor zorgen dat wolven op afstand gehouden worden.
Houd de wolf op afstand
Schapen, pony’s, vee en noem maar op. We moeten ze beschermen. We moeten ervoor zorgen dat de wolf niet op ons terrein komt. Als oplossing wordt in de meeste gevallen gedacht aan een wolfhek. Dit is simpel gezegd, een hek waar stroom op zit. In Friesland is al de eerste paal geslagen voor zo’n hek.
Of het op lange termijn haalbare kaart is om zo’n hek te plaatsen is maar de vraag. Ander punt is of zo’n hek die grote weilanden en andere gebieden afschermt, niet schadelijk is voor de natuur. Want dieren in het wild kennen geen hekken.
Zij hebben allemaal hun eigen leefgebieden en territoriums.
Onze wetten en de bescherming voor de wolf.
Maar ook wettelijk gezien is het een probleem. De wolf is een beschermd dier. Hij mag niet zomaar afgeschoten worden. Er zijn veel bedrijven, organisaties die de wolf liever niet zien. Daar tegenover heb je juist mensen die de wolf wel willen beschermen. Velen juichen het toe dat de wolf zich in de Veluwe gevestigd heeft. Met andere woorden er zullen nog vele discussies plaats vinden om tot een oplossing te komen.
Leren van anderen.
Doen we het goed in Nederland als het gaat om de wolf te weren en of te beschermen. In Duitsland heeft de wolf ook een beschermde status, maar toch mag je ze afschieten als ze een probleem vormen. Dit is ook gebeurt in de Duitse deelstaat Nedersaksen waarbij een schapenhouder forse schade opliep.
Diverse natuurbeschermingsorganisaties zijn bezorgt hierover. Want ja, wanneer spreken we van een probleemwolf. En hoe groot moet de schade zijn om ze te jagen.
De wolf voeren.
Is dit de oplossing? Zet reeën in als prooidier. Als er voldoende prooidieren zijn zal de wolf minder geneigd zijn om het vee aan te vallen. Er moeten preventieve maatregelen komen zoals de wolvenhek en financiële compensatie van gedupeerde veehouders.
Dit voorstel komt van een internationaal onderzoeksteam waar onder ander Arie Trouwborst, rechtswetenschapper aan de
Tilburg Law School, lid van is.
We moeten van de wolf leren.
Als we meer te weten komen over de wolf dan krijgen we een wederzijds respect tussen mens en wolf. We moeten een beter beeld krijgen van wolven.
We moeten leren dat de terugkeer van de wolf een grote ecologische waarde heeft voor de natuur en dat het gevaar voor de mens zeer klein is. Zoals gezegd wilde zwijnen kunnen voor de mens ook gevaarlijk zijn. Wilde zwijnen zijn geaccepteerd maar de wolf nog niet.
Het menselijk gedrag tegenover wilden dieren zal moeten veranderen. Want ja, voor grote roofdieren moet je respect hebben en je moet ze uiteraard niet gaan voeren.
Als de mens zijn gedrag veranderd dan zullen we als mens geen last hebben van de wolf, en de wolf geen last hebben van de mens.
De volgende generatie.
Kinderen zijn de toekomst. De nieuwe generatie.
Het kost de nodige moeite om de wolf te respecteren. Zeker voor die mensen die schade hebben geleden door de wolf.
En toch zal het moeten. Want de wolf gaat zich toch aardig thuis voelen in Nederland. Naast de Veluwe, zijn ze ook gezien in Limburg en Brabant.
Natuureducatie organisatie IVN springt daar op in. Ze hebben als eerste een webinar georganiseerd voor kinderen. Zo kunnen kinderen een echte Wolvenkenner worden, en komen ze veel te weten over wolven. En kunnen ze antwoord geven op vragen zoals. Wat is het lievelingsgerecht van de wolf.
En niet alleen voor kinderen is er een webinar. Ook voor volwassen hebben ze een webinar georganiseerd. Wolvenkenners Bas Custers en Olaf op den Kamp hebben antwoord gegeven op de vele vragen die aan ze werden gesteld.
‘En ze leefden nog lang en gelukkig’
Zo eindigt het sprookje. De toekomst zal moeten uitwijzen of wolven hier kunnen leven, of beter gezegd. Kunnen we met de wolf leven?
En hoe ziet de toekomst van de wolf in Nederland en de rest van Europa eruit. Dat is natuurlijk de grote vraag. Er was eens, zo begint een sprookje.
Als afsluiting een video van wolven die zijn gespot in Nederland. Zo heeft Trudy Groen op haar website trudyopreis.nl beelden van twee wolven die ze gefilmd heeft.
Meer weten over wolven. Hieronder een paar links naar publicaties over wolven.
Wolven in Nederland
Natuurmonumenten
Tilburg University
The wolf Conservation Association
Steun Go4animals
Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.
Als je dit bericht de moeite waard vind om te delen dan kan het dit met de onderstaande links.
Wees de eerste om te reageren