Ga naar de inhoud

Wat is een Rode Lijst?

Waarom een rode lijst? Wat is een rode lijst?

Je hoort het wel eens vaker. De rode lijst. Heel simpel uitgelegd is de rode lijst een overzicht van dier en plantsoorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen.

Op basis van zeldzaamheid of een nieuwe trend worden soorten op een rode lijst gezet. Op bepaalde tijdstippen worden de lijsten vastgesteld door de minister van Economische Zaken.

Verder zorgt de minister er ook voor dat onderzoek wordt bevorderd. Daarbij horen ook de werkzaamheden die nodig zijn voor bescherming en beheer.


Rechten en plichten van de rode lijst.

Je zou zeggen dat er ook rechten en plichten zijn als het gaat om het hanteren van deze lijst. Deze zijn er niet. Officieel heeft de rode lijst geen juridische status.

Wat is de definitie van de juridische status?

Met een juridische status bedoelen we de juridische situatie. Dit bestaat uit de rechten en plichten die aan een persoon worden toegekend. Dit geld onder bepaalde voorwaarden in een bepaalde situatie. Dit klinkt moeilijk. Om het makkelijk te maken even een voorbeeld.

Zo kun je zeggen dat je richtlijnen hanteert. Maar richtlijnen zijn algemene aanbevelingen. Het is dus geen plicht om naar richtlijnen te handelen. Dit in tegendeel tot regels die in een wet geschreven staan. Een wet heeft dus wel een juridische status.


Waarnemende functie

De rode lijst heeft dus geen juridische status. Toch volgen veel organisaties en ook de overheid deze lijst. Dit doordat de lijst een waarnemende functie heeft. Zo kan er toch gehandeld worden als blijkt dat bepaalde dieren of planten toch bedreigd worden.


Wat bedoelen we met soorten?

Veel mensen denken dat een rode lijst alleen voor dieren is. Wat velen niet weten is dat er ook rode lijsten zijn voor planten.  Om eens twee voorbeelden te noemen. Er is een rode lijst voor korstmossen. En ook een lijst voor paddenstoelen. Dus voor elke soort is er een lijst gemaakt. 


Meer weten over rode lijsten.

Ik heb wel eens vaker geschreven dat je veel informatie kunt vinden op de site of sites van de rijksoverheid. Zo ben ik ook op het idee gekomen om dit kleine bericht te maken over de Rode Lijst. 


Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Steun Go4animals

Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dit blijken door een kleine vrijwillige bijdrage. Alvast bedankt hiervoor.

Bedrag


Als je dit bericht de moeite waard vind om te delen dan kan het dit met de onderstaande links.

Facebook

Twitter

Linkedin

Gepubliceerd inNATUUR EN WETENSCHAP

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *